Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ιστότοποι, Ιστοχώροι, Δικτυακοί Τόποι, Ιστοσελίδες, Ιστολόγια... μπέρδεμα?

Όλοι αυτοί οι όροι για να εκφράσουν παρεμφερείς ή επικαλυπτόμενες έννοιες! Ναι είναι ένα μικρό μπέρδεμα. Ας κάνουμε λοιπόν μια μικρή προσπάθεια να τακτοποιήσουμε τα πράγματα.
Ένας ιστότοπος, ιστοχώρος ή δικτυακός τόπος (αγγλ. web site) είναι μία συλλογή από ιστοσελίδες, εικόνες, βίντεο και άλλα ψηφιακά στοιχεία, τα οποία φιλοξενούνται στο ίδιο domain (περιοχή) του Παγκόσμιου Ιστού (δείτε http://el.wikipedia.org/wiki/Ιστότοπος και http://el.wikipedia.org/wiki/Ιστοσελίδα).

To ιστολόγιο, γνωστό συχνά με την άκλιτη ονομασία μπλογκ (blog), είναι μορφή ιστότοπου. Είναι λίστα καταχωρήσεων από την πιο πρόσφατη καταχώρηση στην παλαιότερη. Στις υπηρεσίες που παρέχει είναι και η δυνατότητα των αναγνωστών του να σχολιάζουν τις καταχωρήσεις που έχουν αναρτηθεί (δείτε http://el.wikipedia.org/wiki/Ιστολόγιο).
Ένας Ιστότοπος μπορεί να ενσωματώνει πλειάδα διαφορετικών υπηρεσιών και τύπων περιεχομένου. Από απλές στατικές ιστοσελίδες, μέχρι ιστολόγια, online συναλλαγές, κ.α. Ένα ιστολόγιο μπορεί από μόνο του να αποτελεί ιστότοπο είναι να είναι μέρος αυτού.

Υπηρεσίες που διευκολύνουν την ανάπτυξη ιστότοπων και ιστολογίων θα βρείτε αρκετές διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Από τις ποιο δημοφιλείς (και δωρεάν) είναι οι παρακάτω:


Οδηγίες μπορείτε να διαβάσετε:

Δεν είμαι σίγουρος εάν τα παραπάνω αρκούν για να απαντηθούν όλα τα σχετικά ερωτήματα, αλλά νομίζω ότι είναι μια καλή αρχή... 
:)