Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Γνωριμία με τους Ιστότοπους του Google (Google Sites)

Οι Ιστότοποι του Google είναι μια υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες που έχουν στη διάθεσή τους ένα google λογαριασμό να δημιουργήσουν εύκολα ένα ιστότοπο.
Η υπηρεσία αυτή συμπληρώνει το πακέτο υπηρεσιών του google (email, calendar, docs, picasa, blogger, και πολλές άλλες) και ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες με τα στοιχεία του λογαριασμού του.
Ένας τρόπος για να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε τους Ιστότοπους είναι να συνδεθούμε πρώτα στο gmail μας. Εκεί, στο μενού που θα βρούμε στην κορυφή επιλέγουμε τον σύνδεσμο "Ιστότοποι".


Αν έχουμε ήδη δημιουργήσει κάποιους ιστότοπους θα βρούμε συνδέσμους προς αυτούς για να τους επεξεργαστούμε, αν όχι θα βρούμε ένα κουμπί με τίτλο "Δημιουργία νέου ιστότοπου" και αρκεί να το πατήσουμε για να φτιάξουμε τον πρώτο.


Στην σελίδα που θα ακολουθήσει πρέπει να συμπληρώσουμε το όνομα του ιστότοπου, να αλλάξουμε αν δεν μας αρέσει την προτεινόμενη διεύθυνσή του, να επιλέξουμε θέμα (μορφή) για την εμφάνισή του, να συμπληρώσουμε τον εμφανιζόμενο κωδικό και να πατήσουμε το κουμπί "Δημιουργία ιστότοπου". 
Η διεύθυνση του ιστότοπού μας θα είναι της μορφής: https://sites.google.com/site/ONOMA/
Μπορούμε να έχουμε ιστότοπους και κάτω από δικό μας domain name (πχ http://www.ONOMA.gr) αρκεί να μην έχουμε απλό λογαριασμό google, αλλά να έχουμε ενεργοποιήσει την υπηρεσία Google apps.

Από τη στιγμή που θα φτιάξουμε τον ιστότοπό μας, μπορούμε να δημιουργούμε όσες σελίδες θέλουμε, να τις επεξεργαζόμαστε και να αλλάζουμε τις ρυθμίσεις του από τα κουμπιά που εμφανίζονται πάνω δεξιά στην οθόνη...


Περισσότερα μπορούμε να βρούμε στις οδηγίες χρήσης της υπηρεσίας. Για ανάγνωση των οδηγιών χρήσης πλοηγούμαστε στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://www.google.com/support/sites/


Στην περίπτωση που έχουμε ρυθμίσει σαν προτιμώμενη γλώσσα τα Ελληνικά, θα πρέπει να αλλάξουμε την γλώσσα από την λίστα κάτω δεξιά σε κάποια άλλη που καταλαβαίνουμε γιατί δυστυχώς οι οδηγίες δεν παρέχονται στα Ελληνικά για την ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: