Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΤΕΧΝ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - Ενότητα 4η - Οδηγίες δραστηριοτήτων 2ης εβδομάδας

Παρακάτω ακολουθούν σύντομες οδηγίες που αφορούν τις δραστηριότητες της 2ης εβδομάδας της 4ης ενότητας του προγράμματος Π4-2011-ΤΕΧΝ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ του ΚΕ.ΔΒΜ.ΑΠ. (Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Από Απόσταση).

Το αντικείμενο της συγκεκριμένης εβδομάδας αφορά:
  • Βασικά Θέματα Επεξεργασίας Εικόνας,Ήχου και Κινούμενης Εικόνας

Την εβδομάδα αυτή θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε διάφορες εφαρμογές επεξεργασίας πολυμέσων για να προβάλουμε και να τροποποιήσουμε πολυμεσικά αρχεία διαφόρων μορφών.
Ξεκινώντας από τον ήχο έχουμε στη διάθεσή μας στο διαδίκτυο πολλές αξιόλογες εφαρμογές για ΔΩΡΕΑΝ χρήση. Ενδεικτικά οι πιο γνωστές από αυτές είναι:
  • ο Windows Media Player της Microsoft, ο οποίος είναι προεγκατεστημένος στους HY με λειτουργικό windows. Σε περίπτωση που θέλουμε να τον αναβαθμίσουμε ή να τον επανεγκαταστήσουμε μετά από βλάβη (?) μπορούμε να τον βρούμε στο url http://windows.microsoft.com/el-GR/windows/downloads/windows-media-player
  • μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση είναι ο πρωτοπόρος winamp τον οποίο μπορούμε να βρούμε στο url http://www.winamp.com/
  • Επίσης, πολύ καλός player είναι και ο VLC (http://www.videolan.org/vlc/), όπως και
  • ο itunes της apple (http://www.apple.com/gr/itunes/)
Φυσικά η λίστα δεν σταματά εδώ και μπορούμε να βρούμε αρκετούς ακόμα αναζητώντας στο διαδίκτυο. Οι παραπάνω εφαρμογές είναι κατάλληλες και για προβολή video, όπως και streaming media (ραδιόφωνο, tv). Επειδή στις περιπτώσεις των video και streaming media είναι σημαντικό να έχουμε εγκαταστήσει και τους ανάλογους αποκωδικοποιητές για την απρόσκοπτη αναπαραγωγή πολλών διαφορετικών μορφών πολυμέσων θα πρότεινα να εγκαταστήσετε τον VLC ο οποίος με την εγκατάστασή του τοποθετεί στον υπολογιστή μας και μια μεγάλη συλλογή από αποκωδικοποιητές, δίνοντάς μα ςτη δυαντότητα να αναπαράγουμε σχεδόν όλες τις μορφές πολυμέσων χωρίς περιττά μηνύματα λάθους!

Ο Picture Manager (microsoft office picture manager) εγκαθείστατε μαζί με τις εκδόσεις του MS Office από την έκδοση 2003 και μετά (http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Office_Picture_Manager). Σε περίπτωση που δεν έχετε εγκαταστήσει το MS Office στον ΗΥ σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλη εφαρμογή (δείτε παρακάτω) για τις μετατροπές που σας ζητούνται από τις δραστηριότητες. Ούτως ή άλλως η εφαρμογή Picture Manager δεν διακρίνεται για την λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητά της!

Σχετικά με την εφαρμογή Windows Movie Maker μπορείτε να διαβάσετε: http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Movie_Maker
Αν δεν είναι ήδη εγκατεστημένη στον ΗΥ σας μπορείτε να την εγκαταστήσετε από τα παρακάτω url ανάλογα με την έκδοση λειτουργικού που έχετε:

Όσον αφορά εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας, και πάλι στο διαδίκτυο θα βρούμε πλειάδα δωρεάν λύσεων. Οι διασημότερες από αυτές είναι:
Τελευταία έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και online εφαρμογές για επεξεργασία φωτογραφιών. Αξίζει να δοκιμάσετε τις ακόλουθες:
Βέβαια, στον χώρο των εφαρμογών επεξεργασίας εικόνας, αν και δεν είναι δωρεάν, συνεχίζει να βασιλεύει το Adobe Photoshop. Σε περίπτωση που το έχετε στη διάθεσή σας αξίζει να το δοκιμάστε μια που είναι η πληρέστερη και ποιοτικότερη εφαρμογή στον χώρο.

Για την μετατροπή αρχείων ήχου από παραδοσιακά μουσικά cd (.cda) σε mp3 μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προγράμματα όπως το dnpoweramp το οποίο είναι εμπορικό, αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για περιορισμένο χρονικό διάστημα ελεύθερα (http://www.dbpoweramp.com/), όπως το windows media player ή το audiograbber (http://www.audiograbber.org/) που είναι δωρεάν.

Τέλος, όσον αφορά την ακρόαση ραδιοφώνου από το internet, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ιστοσελίδες όπως το e-radio (http://www.e-radio.gr) οι οποίες μας δίνουν την δυνατότητα να ακούσουμε τον σταθμό της επιλογής μας μέσω ενσωματωμένου player στον web browser. Εναλλακτικά, μπορούμε να πλοηγηθούμε σε ιστοσελίδες με λίστες ραδιοσταθμών και να επιλέξουμε συνδέσμους, οι οποίοι ενεργοποιούν τον προεπιλεγμένο player που έχουμε εγκαταστήσει στον ΗΥ μας και τον τροφοδοτούν με το url του σταθμού προς αναπαραγωγή (http://www.radiofono.gr/live.php).

Εάν θέλουμε μπορούμε να προσπεράσουμε αυτές τις ιστοσελίδες και να καταχωρήσουμε στον player της επιλογής μας τις διευθύνσεις των αγαπημένων μας ραδιοσταθμών ώστε να τις έχουμε στη διάθεσή μας άμεσα με την εκκίνηση του player. Δείτε στις παρακάτω εικόνες ένα παράδειγμα που χρησιμοποιεί τον VLC.

αντιγράφουμε τη διεύθυνση από τον browser


εκτελούμε το vlc και επιλέγουμε "Άνοιγμα Ροής ΔεδομένωνΔικτύου"

Επικολλούμε το url και πατάμε αναπαραγωγή


μπορούμε να καταχωρήσουμε τον σταθμό στους σελιδοδείκτες


...


τον έχουμε διαθέσιμο όποτε θέλουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια: