Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΤΕΧΝ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - Ενότητα 4η - Οδηγίες δραστηριοτήτων 1ης εβδομάδας

Παρακάτω ακολουθούν σύντομες οδηγίες που αφορούν τις δραστηριότητες της 1ης εβδομάδας της 4ης ενότητας του προγράμματος Π4-2011-ΤΕΧΝ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ του ΚΕ.ΔΒΜ.ΑΠ. (Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Από Απόσταση).

Το αντικείμενο της συγκεκριμένης εβδομάδας αφορά:
  • Εισαγωγή στα Πολυμέσα
  • Εξοικείωση στη Σχεδίαση & Ανάπτυξη Πολυμεσικών ΕφαρμογώνΟι περισσότερες δραστηριότητες ζητούν να βρούμε στο διαδίκτυο διάφορες μορφές πολυμεσικών εγγράφων, να τις αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή μας, να τις "παίξουμε" με κατάλληλη εφαρμογή και να τις αποστείλουμε στον εκπαιδευτή.
Για την αναζήτηση τέτοιων εγγράφων θα χρησιμοποιήσουμε μια μηχανή αναζήτησης, όπως το google, και με τη χρήση κατάλληλων λέξεων κλειδιών θα βρούμε σελίδες που περιέχουν αρχεία "δείγματα" που μας ενδιαφέρουν.Σε περιπτώσεις που εντοπίσουμε εικόνες που προβάλλονται στους φυλλομετρητές (web browsers) δεν έχουμε παρά να πατήσουμε πάνω τους δεξί κουμπί και να επιλέξουμε από το μενού που θα εμφανιστεί την επιλογή "αποθήκευση εικόνας ως..." Οι τύποι των εικόνων που αποθηκεύονται με αυτό τον τρόπο και τις οποίες παρουσιάζουν οι φυλλομετρητές χωρίς επιπλέον πρόσθετα είναι: jpg, gif, pngΣτις περιπτώσεις που το έγγραφο δεν είναι κατάλληλο για άμεση παρουσίαση από φυλλομετρητή, πατάμε δεξί κουμπί πάνω στον σύνδεσμο και από το εμφανιζόμενο μενού επιλέγουμε "Αποθήκευση δεσμού ως..." (tif, wmf, wav, mp3, mid, ...)Για παράδειγμα:


για εικόνες tiff μπορούμε να αναζητήσουμε "download sample tiff file"
από τις σελίδες αποτελέσματα μπορούμε να πλοηγηθούμε στις σελίδες:
και να αποθηκεύσουμε τα έγγραφα που μας χρειάζονται.

για εικόνες wmf μπορούμε να αναζητήσουμε "download wmf images"
από τις σελίδες αποτελέσματα μπορούμε να πλοηγηθούμε στις σελίδες:
και να αποθηκεύσουμε τα έγγραφα που μας χρειάζονται.

για αρχεία ήχου wav μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την σελίδα:
για αρχεία ήχου mp3 μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την σελίδα:
για αρχεία ήχου midi μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την σελίδα:
Όσον αφορά αρχεία video, όπως τα mpg και avi, ένας εναλλακτικός τρόπος για να αποκτήσουμε είναι να τα κατεβάσουμε από το www.youtube.com χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα youtube downloader.
Αυτό πρέπει αρχικά να το κατεβάσουμε και να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας:


Έπειτα, αφού επισκεφτούμε το youtube και εντοπίσουμε το επιθυμητό video, αρκεί να αντιγράψουμε την διεύθυνση που έχει στον φυλλομετρητή και να τροφοδοτήσουμε με αυτή το πρόγραμμα youtube downloader. Προσοχή να μη παραβαίνουμε τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Το πρόγραμμα youtube downloader είναι κατάλληλο και για μετατροπές video σε άλλες μορφές...Ενδεικτικά έγγραφα από όλους τους τύπους που χρειάζεστε για τις δραστηριότητές σας μπορείτε να κατεβάσετε και από τον παρακάτω σύνδεσμο. Τα έγγραφα παρέχονται μόνο για εκπαιδευτικό σκοπό:
https://docs.google.com/leaf?id=0B3o7APobonRdNmM5NzM1YTEtYzMxNi00NTBhLTk0NDctYjYwOTgzYTQyZmM5&hl=el

Παρατηρήστε τις διαφορές στο μέγεθος των εικόνων ανάλογα με την μορφή τους.


Επίσης, παρατηρήστε και τις διαφορές στην ποιότητά τους:
κάντε κλικ για να δείτε την εικόνα σε φυσικό μέγεθος


για σύγκριση κινητών τηλεφώνων μπορούμε να αναζητήσουμε "htc wildfile vs samsung galaxy 3 review"
από τις σελίδες αποτελέσματα μπορούμε να πλοηγηθούμε στις σελίδες:

Δεν υπάρχουν σχόλια: