Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Τερματισμός λειτουργίας laptop Dell Studio 1557 λόγω υπερθέρμανσης

Το τελευταίο τρίμηνο, όλο και πιο συχνά ο φορητός μου υπολογιστής (Dell Studio 1557), ο οποίο κλείνει 3 χρόνια απροβλημάτιστης λειτουργίας άρχισε να τερματίζει την λειτουργία του ξαφνικά και να αρνείται για κάποια ώρα να λειτουργήσει πάλι. Γρήγορα κατάλαβα ότι ήταν πρόβλημα υπερθέρμανσης μια που μετά από κάποιο χρόνο (στο μεταξύ κρύωνε πάλι) λειτουργούσε κανονικότατα (μετά από επιδιόρθωση των windows, chkdsk, κλπ)!
Αφού επανέλαβε την συγκεκριμένη συμπεριφορά 3-4 φορές αποφάσισα ότι ήταν πρόβλημα που δεν μπορούσε να αγνοηθεί γιατί αλλιώς θα είχε άσχημη κατάληξη!
Τι ποιο φυσικό να τον ανοίξω για να υποστεί ένα καλό ξεσκόνισμα ώστε να μπορεί να ψύχεται σωστά...

Η πρώτη προσπάθεια (the Greek way - κατευθείαν κατσαβίδι και ψάξιμο) δεν απέδωσε! Αποδείχτηκε αδύνατο να εντοπιστεί ο επεξεργαστής και η ψύκτρα του! Οπότε, αναγκαστικά κατέφυγα στο service manual (http://support.dell.com/support/edocs/systems/studio1558/en/SM/cpucool.htm#wp1084976) το οποίο ήταν αρκετά κατατοπιστικό (και πολύπλοκο), ώστε να βρω τον τρόπο να προσεγκίσω την ψύκτρα του επεξεργαστή...
Χρειάστηκε να ξεβιδώσω περισσότερες από 40 βίδες, να ξεκουμπώσω αμέτρητα πλαστικά εξαρτήματα, να αποσυνδέσω αρκετά καλώδια και καλωδιοταινίες και να τον χωρίσω σε 11 ξεχωριστά κομμάτια για να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα...
Αφού καθάρισα την ψύκτρα και τον ξανασυναρμολόγησα (περίσσεψε και 1 βίδα όπως ήταν αναμενόμενο) και αφού χρειάστηκε να βγάλω και να βάλω 2 φορές το πληκτρολόγιο να το φυσήξω, και να το ψεκάσω με spray για να δουλέψει το enter που είχε μουλαρώσει, όλα καλά!!!
Τελικά, άξιζε τον κόπο, μια που η ψύκτρα ήταν γεμάτη σκόνη και εμπόδιζε την διέλευση του αέρα. Τώρα έγινε αθόρυβος πάλι και δείχνει να έχει τις απαραίτητες αντοχές για το ζεστό καλοκαίρι!
Απλά αναρωτιέμαι γιατί να κάνουν τόσο περίπλοκη την σχεδίαση του φορητού και να είναι τόσο δύσκολη η προσέγγιση σε ένα εξάρτημα που χρειάζεται συχνή συντήρηση.
Την επόμενη φορά που θα διαλέξω φορητό μάλλον δεν θα λάβω υπόψη μου μόνο την τιμή, την υποστήριξη και τα χαρακτηριστικά, αλλά και την ευκολία αποσυναρμολόγησης (δεν με βλέπω να ξαναγοράζω Studio, μάλλον κάποιο άλλο μοντέλο της Dell θα αγοράσω)!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια: