Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

"Σωστά" Γραμμένα Κείμενα

Είναι σημαντικό όταν γράφουμε (ή αντιγράφουμε και τοποθετούμε) κείμενα σε μια ιστοσελίδα να φροντίζουμε να ακολουθούμε μια σειρά από κανόνες, ώστε να διατηρούμε την λειτουργική και αισθητική ποιότητα της ιστοσελίδας.
  • Φροντίζουμε όλα τα άρθρα που τοποθετούμε στο site να ακολουθούν ομοιόμορφο τρόπο παρουσίασης (δεν αλλάζουμε τη γραμματοσειρά και το μέγεθος των γραμμάτων που συνήθως χρησιμοποιούνται). Επίσης, αποφεύγουμε να αντιγράφουμε (copy - paste) κατευθείαν από MS WORD ή από ιστοσελίδες για να μην αντιγράψουμε και τη μορφοποίηση που υπάρχει ήδη στα κείμενα. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτιμούμε να χρησιμοποιήσουμε ως ενδιάμεση εφαρμογή το σημειωματάριο (αντιγράφουμε από το word στο σημειωματάριο και από το σημειωματάριο στο site, ή χρησιμοποιούμε το κουμπί επικόλλησης από ms word εάν υπάρχει).
  • Τα σημεία στίξης τα τοποθετούμε αμέσως μετά τη προηγούμενή τους λέξη και αφήνουμε ένα κενό μετά. Η τεχνική αυτή κρατάει το σημείο στίξης μαζί με τη λέξη και αποφεύγουμε την περίπτωση να ξεκινάει μια γραμμή κειμένου με κόμμα ή τελία. 
  • Έχουμε στο μυαλό μας ότι διαφορετικοί άνθρωποι διαθέτουν οθόνες με διαφορετικές αναλύσεις και προτιμούν διαφορετικά μεγέθη χαρακτήρων. Αφήνουμε λοιπόν στον φυλλομετρητή την ευθύνη να αλλάζει γραμμές όταν γεμίζουν και εμείς αλλάζουμε μόνο παραγράφους πατώντας enter. 
  • Δεν κάνουμε σπατάλη στη χρήση έντονων, υπογραμμισμένων ή λοξών μια που τα χρησιμοποιούμε για να δώσουμε έμφαση, οπότε εάν το παρακάνουμε χάνουν την αξία τους.
  • Δεν χρησιμοποιούμε κεφαλαία σε μεγάλα τμήματα του κειμένου. Κάνουν το διάβασμα κουραστικό. Τα χρησιμοποιούμε και αυτά ΜΟΝΟ για έμφαση. 
  • Η χρήση λίστας ή πίνακα και εικόνων στα κείμενά μας τα κάνει όμορφα και ευανάγνωστα.
  • Χρησιμοποιούμε ομοιόμορφο τρόπο κεφαλαιοποίησης στις επικεφαλίδες και δεν αφήνουμε πολλαπλά κενά για να αραιώνουμε λέξεις ή γράμματα.
  • Φροντίσουμε να χαρακτηρίζουμε τις επικεφαλίδες του κειμένου μας με το κατάλληλο "format" (π.χ. heading1, heading2, κλπ )
  • Σε περίπτωση που θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε ιδιαίτερες μορφοποιήσεις  σε λέξεις ή παραγράφους  (χρώματα, μεγέθη, αραιώσεις, κλπ.) ζητάμε από τον διαχειριστή ιστοσελίδας να μας δημιουργήσει τα απαραίτητα "styles" και χρησιμοποιούμε αυτά.
Η παραπάνω λίστα κανόνων δεν είναι εξαντλητική για την "σωστή" δημιουργία κειμένων για ιστοσελίδες. Αν δεν παραβούμε όμως τους κανόνες που αναφέρει είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι λειτουργικά και αισθητικά αξιοπρεπές και θα μπορεί να ακολουθήσει όποια αναβάθμιση της ιστοσελίδας χωρίς επαναμορφοποιήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: